Начало » 2013 » Април » 19 » Урок за „Изворът на Белоногата” в „класната стая” на Славейковото училище
10:50
Урок за „Изворът на Белоногата” в „класната стая” на Славейковото училище

   Енциклопедична ренесансова личност - поет, писател, фолклорист, етнограф, издател, журналист, политик... – Петко Рачев Славейков! Но най-силно е неговото творческо присъствие в българската поезия.
   „Изворът на Белоногата”от П. Р. Славейков – „най-хубавата българска поема”, по думите на проф. Тончо Жечев - това бе темата на урока по литература с учениците от Х в клас, проведен на 15.04.2013 г. не в класната стая на ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов”, а в Славейковото училище - Регионален исторически музей Търговище. Тук гостува етнографската колекция на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” София. Разказът на уредника в музея Маргарита Петрова обогати представите на учениците за времето, в което е създадена поемата, за живота на народния будител, за неговите етнографски и литературни интереси. Десетокласниците с интерес разглеждаха експонатите, с вълнение пристъпваха в залите на музея, където е преподавал и живял със семейството си през 1863 г. Петко Р. Славейков.
   Провеждането на урочни занимания по литература извън традиционната класна стая превръща музея в полезно и достъпно място, което дава възможност за по-добро усвояване на учебния материал, за разширяване кръгозора на учениците, за информираното им поведение в социална среда.

Йорданка Филева – главен учител
по български език и литература
ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов”
Категория: 10 клас | Преглеждания: 1088 | Добавено от: БЕЛТГ | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: